Sunday, February 5, 2017

Perak 2016 (part 1)

Entri kali ni hanya untuk memberitahu perbezaan kalau kau pergi holiday waktu cuti sekolah + public holiday dengan waktu biasa je...dari segi waktu perjalanan dan jugak tahap stress...

Pertama kali aku ke Perak waktu tu bulan oktober..adik ada konvokesyen kat Ipoh...kitorang 1 family rancang dengan sebaik mungkin takut bajet burst...sebab sumber kewangan waktu ni betul2 terhad...tapi nasib baik la ape yang dirancang berjalan lancar..Alhamdulillah...

Aku book hotel dekat booking.com sebulan sebelum kitorang datang Ipoh. Tapi belum ape2 dah ada isu..boleh pulak pihak hotel salah tengok alamat booking..tengah2 malam call aku sebab salah tarikh...sabor je la dyan oi...esoknya bile call balik tanya la kenapa call tengah2 malam...rupanya salah tengok tarikh booking...haishh..booking awal salah..kalau tak booking awal lagi salah..


Inilah hotelnya...nak carik hotel ni sikit punya pusing..google map punya pasal...
Kegeraman sebab kacau aku tengah malam hilang bile dapat bilik hotel dengan harga murah even 2 bilik dan hotel yang boleh tahan selesa....aku stay dengan adik aku 1 bilik..ibu dengan ayah 1 bilik...sekarang memang kena bilik asing..u know untuk keselesaan kitorang sendiri kan..kalau dah kahwin lain citer ma.

Jarak masa perjalanan dari JB ke Ipoh lebih kurang 7 jam macam tu..so memang 7 jam la..btw..tu la papan tanda Ipoh yang budak2 panjat sampai jadi viral...


dah jumpa hotel...freshen up..keluar balik carik tempat amek jubah dengan tempat konvo adik pulak...jarak dari hotel ke tempat adik dalam 40 minit..tapi jalan2 kat Ipoh ni boleh tahan pening gak la..ada one way ada pulak elok je straight tetiba ada simpang belok pulak...aku memang tak berani drive...so hanya ayah je yang drive..


esoknya lepas settle amek jubah adik..kitorang pergi Gunung Lang...nak photoshoot kekdahnya..layankan je la...lagipun ramai cakap tempat tu cantik..so nak tengok la cantik ke idok..


Sebenarnya ada taman kat kawasan bukit sana...tapi kena by boat...waktu kitorang sampai tempat jual tiket tengah rehat..so memang idok la nak ke sana..maybe next time...



Kat sini banyak betul keli Afrika..tapi ayah cakap keli Afrika ni tak sedap walaupun saiz badan memasing macam Aslan..baling je roti mulut sebesar penumbuk diorang bukak...seriau tengok..selain keli ada jugak ikan patin dengan tuntung...kalau tak tau tuntung tu apa korang pegi tanya pakcik google...
esoknya adik konvo...sempat jugak aku jumpa bff aku merangkap ex roommate masa study dulu...rindu giler bak hang kat dia..kalau datang Ipoh memang amek kesempatan la..bile lagi nak jumpa kan...





masa google2 tempat makan sedap ada nampak nama restoran nasi vanggey yang top kat Ipoh..restoran tu pulak dekat dengan hotel..so kalau tak singgah memang rugi la...


lepas konvo adik settle kat Ipoh..kitorang terus balik KL...dah alang2 kan..tapi trip kat KL aku malas nak citer..takde benda best sangat..it's just aku dapat lepas rindu akat bff aku lagi sorang pulak...


sile baca caption ape yang kitorang buat...


ok nanti bersambung part 2 pulak...

Sunday, January 15, 2017

Kurangkan Habit Kuat Tido


                     Aku suke tido, lagi2 dengan keadaan jobless macam ni, lagi la banyak tido, aku ni kire perempuan yang banyak spend kat rumah dari hang out with friends, (more precise my hang out friend is not here, she's in KL)..so that's why la kan...So, adakah aku boleh dikira antara ciri wanita yang dikatakan setia sebab duduk rumah sahaja..hmmm....sori, out of topic jap...

                  Dah la tido lama, pastu bile dah bangun aku akan buat kopi 3 in 1, so ape maknanya tu...tido + kopi = burung hantu..itu lah dia...so dari waktu tido biasa pukul 11/12 bertukar pukul 2/3 pagi...extra 2 jam tau...bile bangun pagi muka cam tempe sebab ngantuk tak habis lagi..so mula la terlelap balik..dah jadinya pukul 9/10 baru aku bangun...bucket list untuk jadi morning person dah terus out of list...hmm...

                  Sebenarnye tido siang tu tak salah, lagi2 lepas ko bersilat kemas rumah sidai baju so tenghari tu you must be exhausted and nak rehat...bile bangun mesti la sebelum masuk zohor..tu cara betulnya..tapi habit tido aku dah bawak sampai lebih2...sampai masuk waktu asar terlajaknya adoii ter ber...so, kena la pikir cara supaya habit aku ni tak melarat sampai ke tua...(ko memang dah tua la)





HOW TO DISTRACT YOURSELF BIAR TAK TIDO (brought to you buy DYAN)


1) Tengok movie, tapi rasanya movie yang out of schedule, it means besides running man, one piece, movie omputig & english drama series

2) Baca buku, this is the best way...buku yang melambak kat tepi katil tak tau la bile nak habis baca..tapi stok buku makin lama makin bertambah..haishh...padahal read books ada dalam my bucket list cemane nak capai kalau progress slow..seminggu nak capai 5 helai pun susah...wake up dyan wake up...gerak sekarang...okk...

My Shopping List : January 2017

this month of January is the only month I'm waiting for..sebab involve dalam asb,,,so bulan 1 la bulan paling sesuai untuk keluarkan dividen..so do I...wuhuu...u know..since I moved out from kuarters...financial problem is like a common problem to me...always think about the budget..and have to think twice if I wanna buy something not so necessary...

so boleh la dikatakan bulan 1 adalah bulan membalas dendam..ok I lie..not this month but last month when SuamikuTuanFarmasi balik dari Dubai and take me to shop....heee...so I'm just buy what I wanna buy...kbye...roti bhai..mumbai...ci__________..yg tu jangan sebut..




dah alang2 watson buat sale kat supplement blackmore..so grab je la...atas nasihat SuamikuTuanFarmasi, multivitamin is a suitable supplement dari beli byk2 jenis vitamin berasingan




ini dinamakan pembasmian toilet tahap gaban...bukan takat kena bersih..wangi sekali tau...




the cheap short pants dgn mask muka 4 keping rm10



 untuk praktis pakai liquid eyeliner...practice makes perfect..





setelah internet sebelumnya telah diterminate successfully, amek plan internet baru..lebih puas hati..sampai aku rasa nape la aku tak amek plan ni dulu...hmmm



I don't know when I last to have this passport..before 6 years kot...




Got this detox supplement bile tengok catalog kat cosway..effective sangat...lagi2 untuk aku yg ada digestion problem




because of the effectiveness..aku beli lagi 3...dahsyat dahsyat..




dah lama aku ada masalah bibir kering ni...so bile search kat guardian..cuba nasib beli lip defense ni..



perempuan bile tengok sale secara wholesale be like...




first purchase from lazada...ni kes terpengaruh dengan ofimate aku nabila la..kalau tak website lazada tu memang idoknyer nak tengok



and He give me this sebagai pelengkap..boleh la feeling2 korean sikit bile tenyeh benda ni kat muka (macam takde kaitan je)...




this is the complete set of my skincare..sume except multicleanser by He


  
bateri buat hidupkan facial massager tu..also from He


ok tisu terbalik


colour pencil because the previous one pendek giler..this one too by He

I'm 26 and I know it..He buy it...huhu


give by He...buat cure sakit kepala mabuk2 sume
He said..ni temporary je sebab selipar selalu pakai dah jahanam tapaknya...ok He

I'm short and I know it..






almost nak beli on9 but my mum kata tak payah..nasib baik jumpe kat Jusco Bukit Indah..finally..


carik diari dengan bekas pensil kat daiso je...beli diari mahal2 kite bukannya eksekutif...

(Melaka mali..kedai tak tau)..masa adik sibuk usha baju dia aku dengan He pun sibuk la tengok ape2 benda yang boleh beli..terjumpa la passport cover pink ni..
(Melaka mali..kedai korea kat mahkota parade)...tapi barang tulis Japan..apekah..tak kisah..janji aku dapat bath sponge + shower cap = rm 5..


(Melaka mali..kedai..Guardian)..beli 3 rm5..so aku amek 6 baru soploh hinggit..


(Melaka mali..kedai..Daiso).. melaka jugak aku beli..tpi dah carik kat jusco bukit indah tarak..

Give by He cos I will travel a lot this year...maybe...


apelah gunanya kalau ada bajet tapi tak buat treatment resdung...walaupun sakit tapi for my sinus sake..I have to...
benda bulat pink ni sebenarnya pewangi toilet..yg owl tu sleeping mask...jumpe kat DIY skudai parade...total tak sampai rm5 pun...




Got this last minute umbrella masa gi Melaka aritu...beli kat 7 Eleven..dah alang2 beli kupon letak kereta aritu...

My Wishlist for 2017


Each year...everybody must have a wishlist...tak kire la benda tu mahal/limited edition/murah sekalipun....put aside iPhone 7/tab/brand new laptop even a car, so here's my list..



1) Full set of laneige skincare include face massager....

- thanx to him..I get full set of laneige basic duo set light..unfortunately this set does not include cleanser and other things..tapi takpe...I will make it perfect...


for the fisrt, I get this set, then I will



Get this cleanser sebagai pelengkap

face massager..pink ok pink...

And this lip sleeping mask....




  2)  Kabinet baju
- dah lama terfikir untuk replace yang lama since my clothes dah makin menggunung sampaikan almari baju dahtak boleh tampung lagi...so I need this..the second factor is kabinet baju yang ada sekarang ni sebenarnya kabinet plastik 5 tingkat...meh sini aku tunjuk... 

ini lah dia rupa kabinet tu

so I want to replace with this

It's white, it's cute, it's perfect...aritu ada survey ada 1 kedai available...must grab it



   3)  Meja study

 -  tak cukup kabinet baju, this time aku nak tukar meja study pulak...one of the ways to make my      dream bedroom...


nak kerusi,..para...meja..berapa ongkosnya ya bapak2 ibuk2?...




    4) External harddisk 500gb/1tb...

     - to put all running man episodes in one place..Lol...



ok that's it...for a while...I think

Saturday, December 31, 2016

Selamat Tahun Baru 2017


SELAMAT TAHUN BARU 2017
TERUSKAN MELANGKAH
APE YANG TERJADI PADA TAHUN 2016
JANGAN SESEKALI MENYESALI
JADIKAN IA NYA SEBAGAI PENGAJARAN
KERANA APA YANG TERJADI MEMPUNYAI HIKMAH DI SEBALIKNYA..



I meet people, I make friends, I go to place I'm really like, I eat my favourite food
di sebalik kepahitan yang aku tempuh sepanjang tahun 2016, terselit kenangan terindah yang aku takkan lupe sampai bile2..



SO LETS END THIS AND START THE BLANK PAGE OF 2017..




Throwback 2016...

nak buat sikit throwback pasal drama yang aku dah tengok, buku yang aku dah baca..dan tempat yang aku dah travel...




DRAMA

- DIA ISTERI LUAR BIASA
- SCHOOL RUMBLE SEASON 1 - ANIME
- CIK CINDERELLA & ENCIK TENGKU
- EKSPERIMEN CINTA
- MR BOSS MISS STALKER
- AKADKU YANG TERAKHIR
- SUAMIKU ENCIK SOTONG
- DAN HATI PUN BERKATA
- TERSUKA TANPA SENGAJA
- SEINDAH TAKDIR CINTA
- LELAKI MACAM DIA
- LARA TERINDAH
- ALIF IMANI
- SI KOLOT SUAMIKU
- KRISTAL MAYA
- AKU BUKAN BIMBO


TOTAL : 16 DRAMA



NOVEL

 - AKU MAHU JADI SELFIE STAR
 - AKU MAHU JADI THE WANNABABES
 - SHOPAHOLIC & BABY
 - RANI KULUP KIPIDAP
 - OMG GILA SHOPPING
 - CIK BUNGA ENCIK SOMBONG'
 - MAMAT MUKA SELENGA
 - 365 DR ANWAR FAZAL
 - DIAGNOSIS 2

TOTAL : 9 BUKU



PLACES TO TRAVEL

- IPOH, PERAK
- SERI ISKANDAR, PERAK
- LUMUT, PERAK
- GOMBAK, SELANGOR



Friday, December 30, 2016

Azam & Aim In The Year of 2016 - checklist updated...



DON'T TELL THEM A PLAN...
SHOW THEM A RESULT INSTEAD...






- nak tukar kerja..have a dream job - belum capai lagi..but I do crazy things..I quit my job...so take it as a first step

- nak tukar kereta..livina should be under my father's name...saga will be mine..so will be another car...huhu..my future husband...plisss.. - still not achieve..takpe la..rezeki belum ada lagi

- learn to cook well..really well... - improve a bit..don't judge me..

- learn how to park the car in reverse way and side way...for certain places..susah nak park kalau masuk muka dulu... - reverse way kind of pro..side way belum

- my kind of relationship should be one more step ahead..tunang ke... - belum lagi...

- learn how to ride a motorcycle...hmmm... - should be cancelled I think

- reading more and more... - boleh la baca beberapa buku but bile sampai akhir tahun mood to ke laut..apekah

- have a clothes and makeup more than my sister - ape punya azam daa...

- moved to a new house...susah nak dicapai tapi kalau dah rezeki..Aminn... - actually..there's an incident happen to my father and now I'm living in a new house and get my own room..rezeki takde sape boleh agak kan..ACHIEVED

- be more organized person...cuma kadang2 mood memainkan peranan yang penting... - dah mula start

- more workout..kalau kurus tapi tak fit tak guna jugak... - just join 1 class of zumba..oh my


tak nak tinggal solat - i will try to improve benda yang wajib ni cos aku tinggalkan sama ada sengaja atau tidak

- lebihkan amalan-amalan sunat 
- lately i've been wake up very early in the morning untuk buat solat tahajjud dan solat sunat..doa lebih dimakbulkan pada waktu 1/3 malam...- solat dhuha..kadang2 buat kat ofis adalah salah satu benda yang patut dibanggakan..kerja2 itu semua duniawi ok..

- banyak baca quran more and more

- surah al-Mulk tiap2 malam sebelum tido
- surah al-Kahfi tiap2 pagi jumaat
- baca Al-Quran
- al-Mathurat seminggu sekali

- visit cafe more often 
- tujuan utama...makan dan berinstagram (mengong)
- takde la..salah satu benda untuk explore makanan yang sedap2

- learn new things - i think it will be more fun if i'm do it with my lover..heee


my aim..tapi don't take it seriously cos ni aim bodoh2 je..haha

#nak habiskan tonton running man tahun 2011 & 2012

- i'm already separate it based on year dan masih belum habiskan untuk tahun 2011 & 2012... - tak capai lagi...hmmm

#nak tonton movie each of disney movie



like this bucket list..i want it please...cuti satu hari untuk tonton disney movie - pasni menganggur boleh la kan



#travel tempat baru
- tempat baru yg diexplore adalah Ipoh..boleh la kan

#habiskan satu season drama series omputih..tapi kan..sekarang ni aku tengah galak habiskan satu season korean variety show "Roommate" - at last dua2 tak capai