Monday, January 8, 2018

My Shopping List : Oktober 2017


time ni banyak habiskan duit untuk beli souvenir kat Sabah...
so after balik dari travel tu memang tak de shopping menyopping le...




dapat gaji je terus grab vitamin ni..tengah promotion kau..tu yang terus amek..yang penting within the budget..



some things I buy untuk prepare before travel


dah 2 kali beli but second time bagi adik je...



memang habit suka pakai mask



pegi sabah beli teh sabah...Sedap teh ni....

untuk anak sedara He

untuk staf2 perempuan kat tempat keje aku

untuk family members He


sampai sekarang aku tak tau nak gantung dreamcatcher ni kat mana



dalam banyak2 magnet fridge..aku tertarik dengan yang ini


POST TRAVEL SHOPPING




purpose beli lampu kecik comeyy ni untuk galakkan membaca..last2 ke laut..aku hadap fon ada..


kat jusco dato onn ada section best jual2 barang2 jepun...dah ada bajet grab la sikit..Arisya punya brand tu shampoo sebenarnya...memang cadang nak tukar shampoo since pakai sunsilk rambut aku banyak gugur...

Friday, January 5, 2018

A slight throwback

Happy New Year 2018 guys..

macam biasa la...typical people macam aku ni akan mula plan azam (ok dah settle) even azam tahun 2017 tu bring forward ke 2018 je sebenarnya..dan mula menthrowback benda2 yang jadi masa tahun 2017.. (yang ni belum)...

So, let's recap

Januari

- jadi penganggur terhormat..tapi jangan risau..aku bayar sume komitmen aku dengan pakai duit asb...epik gak masa kuarkan duit asb siap gaduh2 dengan staf bank sebab salah bagi buku..gangster kemahen kau...
- aku jadi suri rumah sepenuh masa...jaga kucing..masak...


Februari

- aku apply keje part time jaga kedai roti kat UTM...gaji yang aku dapat tu cukup2 buat bayar komitmen aku...at this time I'm struggle..jatuh bangun aku yang hadap sendiri...

Mac

- first time ever in my life at the age of 26 aku naik flight and go travel to Medan, Indonesia...jakun...rasa bersyukur semua ada...

- at this month jugak aku pindah rumah..from the high maintenance house to the no maintenance house..from tingkat 1 with lift to the tingkat 4 without lift... I'm struggling again

April

- first time ikut ayah gi memancing kat rumah rakit and bermalam kat sana...tak pernah bayangkan will stay kat tengah2 muara..bawah air atas awan...

Mei

- Try traditional korean food with him..unfortunately... He doesn't like it...a big sigh to me...

- at the end of mei, I'm jobless again..cos my boss kedai roti tu nak tutup kedai kat skudai sebulan and berniaga kat bazar...

- ujian yang sangat hebat bagi aku..bukannya aku tak pernah datang interview but 3 times I try but failed...each of carnival career aku datang but no one of my resumes sangkut even untuk interview pun..ada satu masa aku ditolak mentah2 cam gitu je...

- struggle struggle struggle

June

- My boss mintak tolong me and He tolong dia berniaga bazar..I did..new experience rasa berniaga kat bazar..selama ni datang bazar je...

- first day raya paling tak boleh lupa orang lain beraya tapi aku dgn cousin2 aku boleh lak gi sunway piramid tengok wayang..berbaju raya dari pagi sampai malam..giler tak giler..

first six months in 2017 aku struggle...aku cuba nak ubah hidup aku time ni tapi aku masih belum capai lagi...hampir give up but not...I have family..He...and of course komitmen yang tak pernah habis tu...

July

- I try something new to apply job in retail industry and not just that..retail in pharmacy...quite risky sebenarnya tapi aku teruskan jugak..I made it..succeed in interview and start my job kat outlet Taman Universiti.. (since pharmacy ni banyak branch sebenarnya)

August

- My BFF's wedding...Adah Rashid..selamat menempuh alam perkahwinan (dari orang yg tak jelas lagi sebenarnya bile dye nak kawen)

September

- Policy wajib company ni...each new staff will attend training for 3 times a week for 3 weeks...I attend but not for last class..skipped because of fever...

October

- go travel again...this time is Sabah..wuhuu...one of the states in Malaysia dah boleh tick..so bile recap balik negeri kat Malaysia ni yang aku belum jejak is Sarawak, Pulau Pinang & Kelantan

November

- Jadi part of the rewang member for my cousin's wedding..penat gak la..even tak fully involve...tak taw my own wedding penat macam mana

December

- lalui hari2 di bulan terakhir tahun 2017..rasa sekejap je masa berlalu...akhirnya aku attend last class for my training...tapi tak taw bile exam..adoii...kalau ikutkan betul2 bulan januari aku dah confirm...

so yeah..itulah yg terjadi setiap bulan dalam hidup aku...akhir tahun 2016 aku jatuh...tahun 2017 aku bangun sikit2 dan aku harap tahun 2018 aku bangun lagi dan lagi..Aaminn

Sunday, December 31, 2017

Azam & Aim In The Year of 2018

seriously aku tak percaya dah nak masuk tahun 2018...terasa sekejap sangat...lagi terasa sekejap bile sepanjang tahun 2017 ni ko tak de plan yang dah achieve...it's a really big waste of time u know...but bile difikirkan balik...not a waste time to me...cuma ada lagi benda belum achieve..so that's why la kan...nanti checklist tu aku akan update untuk entri lagi satu...


ok..let's get to the point...walaupun azam tahun lepas ada yang belum achieve...tapi azam tahun baru tetapla kena ada..betul tak...aku rasa azam tahun 2018 ni aku nak fokus on the routine..aku nak change for better (ye la takkan nak makin teruk pulak kan..ape la)...

sebab titik tolak untuk achieve sume benda of course dari diri kite..kalau diri kau memanjang nak tidur dan berangan..it's pointless anyway...

dah daripada aku merepek bukan2...let's start



carik carik kat Pinterest terjumpa benda ni...something worth to share and to do...harap konsisten..Aaminn...lemon water tu dah lama aku tak minum....

tapi tapi tapi...
benda yang pagi tu takkan jadi kalau malam aku tidur lambat...
aku ada bad habit...tak boleh tidur sebab leka dengan handphone..padahal tengok benda2 yang berulang je...ape kah....so kena amalkan cara macam ni...lagi sekali harap2 konsisten..Aaminn...




nampak tu belum pape no 2 tu cakap jangan check handphone...

Thursday, December 14, 2017

My Shopping List : September 2017


bulan ni konsep shopping sakan tapi fokus on the clothes...
tapi last2 fokus nya kelaut jugak



dia beli untuk dia last2 dia bagi kat aku..ngeng...



Kedai2
- Brands Outlet
-Jusco Tebrau
- H & M


yang fokusnya ke laut barang2 ni la

Bath & Body Works

once again..sori He..barang dah habis




barang2 yang aku beli ni untuk preparation travel gi Sabah sebenarnye..."sebahagian"

takde bajet nak beli cawan setabak...beli mccafe je dulu






preparation bile nak demam pulok

how I wish ada loker ke fridge dalam bilik letak makanan...

kurang sedak bau ni...


My Shopping List : August 2017

hari shopping sakan..kebetulan jatuh pulak hari kidal sedunia...perfect day..lagipun shopping ni banyak by He la...




gambaran macam mana shopping day aritu..exclude dua ekor bulu kuning...

ubat sembelit

try untuk tukar other pcm tapi tak bagi efek pun

ubat sakit mata

barang2 masa shopping tak tunjuk tapi tunjuk gambar2 ubat..apekah...



tengah obses dengan sweatshirt....sebab design omey and korean sangat...


masa mula2 dapat dari He...dapat bekas kecik je..ni beli yang besaq terus

I'm obsessed with face mask...bukan topeng tapi mask macam ni la

konon masuk KAISON nak tengok2...TENGOK LA NI...TENGOK TENGOK

pemandangan biasa bile masuk watson


lagi 1 kedai feveret..YUBISO...kedai korea

kedai feveret jugak...DAISO

lupo mano dapak mende alah ni

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design