Friday, December 8, 2017

My Shopping List : July 2017

Bulan Julai ni lebih pada permulaan aku kerja tempat baru...dah takde interbiu2..keje2 part time dah..even second serious job pun...rasa malas lagi tawar hati tu dah ada..nanti la aku citer lebih lanjut pasal second job aku...


ubat selesema dah jadi ubat wajib bagi aku

selesema + demam...tambahan lagi 2 barang


as a reward sebab start keje baru..my mum & dad hadiahkan benda ni kat aku sebab tau aku dah lama aim fon ni...lagipun fon ni memang kamera cantik


beli bagpack besaq sikit..senang nak sumbat barang..campak je


beli marker ngan whiteboard putih buat catat benda2 yang patut...beli kat kedai 2 hinggit je

Monday, December 4, 2017

What's In My Mind Now?



1. SHOPPING SHOPPING SHOPPING

- specific is I just wanna come to drugstore/pharmacy/Sephora to buy I think (u know what women thinks kalau datang 3 jenis tempat ni kan)... memang sume benda takde la..padahal dalam bilik sampai tak berkemas

- but i really miss to go to bath and body works and take anything smells good

- and also aim for Carlo Rino bag and sandals

2. Tengok movie

- currently aku tengah giler hindustan..ok I lie..currently I'm obsessed to see this guy

pic courtesy from google...


3. Baca buku baca buku baca buku

-  come to bookstore and see the books in shelf is a good therapy to me even tak beli pun...most perfect place kalau dalam bookstore tu ada window and we can see raining..OMG..maybe obersi punya bookstore ada la kot..



 lagi perfect kalau ada rain kat luar tu..pic courtesy of pinterest



- but yes I want to pick randomly books...nampak cover cantik dan menarik..beli..ko tgk ni aku beli ni..


4. Food hunting

- I'm not big eater but I like to eat...go food hunting is the activities I'm really want to do..lagi2 try korean food..

- and also explore new cafe & restaurants...

5. Get myself me-treat

- treat my physical = exercise, massage, spa

- treat my mind = colour the books, read, or just sit at the window looking for raining outside

- treat my soul = Al Quran, Solat...don't forget it's the best therapy at all

- treat all those three in one time = TRAVEL....


PIC COURTESY OF PINTEREST


6. Fulfill all the unfinished tasks

- update blog of course...itu lah unfinished tasks

- update diari...exactly is...I need to use my time very efficiently...




in fact I have very bad habit currently...wanna list down anyway and hope next year (lagi sebulan)..I can change it...

#suketidolewat - dah tido lewat bangun pun lewat...
#sukemakansamyang - instant food not good...
#sukemakanfrozenfood - cos I'm superlazy to cook
#sukelewatkansolat - hina betul rasa diri ni
#sukelengahkankerja - sampai ke sudah kerja tak selesai

Azam & Aim In The Year of 2017



hari ni dah 31 December 2016..so masing2 dah counting hours untuk 1hb January 2017...kalau dulu time sekolah aku tak heran la tahun2 baru ni...same jugak waktu study...sebab dah boleh predict benda ape aku akan hadap..tapi bile dah kerja..seriously aku memang tak tau..lagi2 dengan status aku sekarang..so ada benda tahun lepas yang tak tercapai lagi akan dibawa ke hadapan untuk di capai..In Shaa Allah..

INI AZAM BARU

1) Have my dream job
 - ape2 hal kenapa job..of course la sebab ia titik tolak untuk sume benda lepas ni...sekarang ni status aku jadi penganggur terhormat...so my routine right now..



Kemas rumah
Tonton movie/anime/running man
Mohon kerja on website
Repeat..

2) Tukar kereta..
- I admit..aku takde hak untuk mana2 kereta yang ada sekarang..bab2 kereta aku lepas tangan..so kire aku ni cuma peminjam je la walaupun bulan2 aku bayar..and lagi 1 kereta atas nama aku...my wishlist still kereta compact..and I really want HONDA JAZZ...really I am...sebab ianya sangat menggoda...


3) Learn how to park in side ways..

- Ok ni lawak...reverse dah kire ok even kalau parking tu sempit ataupun tempat parking byk kereta aku tak berani..but side ways ni memang perlu2 sangat2 belajar..kalau tak bile lagi kan...

4) My relationship should be more serious...until married..

- it's true..kite hanya mampu merancang..Tuhan yg tentukan...memang kalau ikot perancangan tahun 2017 la tahun bertunang..dan tahun berkahwin gak...semoga dipermudahkan urusan,,,

my dream wedding dress


5) More and more workout please..takpun lebih tepat..more active..that's the point...


everyday tu idok le tapi kena rajin...


6) ok yang ini more to religion..selagi kite belum meninggal dunia..selagi itu la benda2 ini harus masuk dalam azam kite..


tak nak tinggal solat i will try to improve benda yang wajib ni cos aku tinggalkan sama ada sengaja atau tidak

- lebihkan amalan-amalan sunat 
lately i've been wake up very early in the morning untuk buat solat tahajjud dan solat sunat..doa lebih dimakbulkan pada waktu 1/3 malam...- solat dhuha..kadang2 buat kat ofis adalah salah satu benda yang patut dibanggakan..kerja2 itu semua duniawi ok..

- banyak baca quran more and more

- surah al-Mulk tiap2 malam sebelum tido
- surah al-Kahfi tiap2 pagi jumaat
- baca Al-Quran
- al-Mathurat seminggu sekali



7) Learn new things and start to boost up benda yang dah tau but jarang buat.. (cth terbaik : memasak)...


8) Start untuk menabung..memang susah untuk tinggalkan sikit duit kat akaun...cara terbaik adalah..tiap kali dapat rm5 takpun rm20 terus amek duit tu dan simpan..itu je cara...so tak de la tertekan sangat..


INI AIM

1 ) should be read more and more and more
- ok..I plan to buy book shelves once dah dapat duit..so bile dah hari2 nampak buku depan mata..keinginan tu akan datang dengan sendirinya (I think so)



2) nak khatam tonton running man tahun 2011 & 2012...
- this things pun aku ada plan..nak beli 1 external yang store sume running man dari first episode sampai last episode...so bile dah kumpul 1 tempat senang nak tengok kan..

3) movie time..



waktu dah ada..so ape lagi..buat la kan..ye dak...

4) nak habiskan 1 colouring book hello kitty...

- lupe pulak pasal hal buku ni..sampai terlalu lama...ish2..

Wednesday, September 20, 2017

Medan,Indonesia (Part 1)


aku tak taw la perangai sape aku ikut ni...mengupdate benda dah lama jadi...actually aku tak kemas lagi gambar2 masa pegi medan tu...banyak sangat..so aku decide untuk tolak tepi dan buat keje lain sampai la gambar tu dah umur 5 bulan...choii sangat...

nak start dari mana pun aku tak tau...so aku tunjuk gambar je la eh..senang nak carik modal menulis..


sebelum pergi luar negara ni..paham2 je la benda ape kena prepare..passport kena buat..hal ptptn kena settle...kalau tak ko cuma mampu melambai kat ibu dgn adik ko je la jawabnya kalau ptptn ko tak settlekan...memang penat la..tau je la nak deal dgn pejabat kerajaan macam mana...kesabaran kena tinggi ya amat..ada datang tak bawak proper document kena balik..datang balik hari lain...kena settle cepat takut nanti ada je benda halang...banyak betul cabaran & dugaan sebenarnya bile nak pergi obersi ni...lagi2 first timer macam aku ni..jangan la dicomparekan dengan orang lain yang pergi obersi macam pergi johor-melaka...


benda wajib tunjuk...luggage isi barang2..aku guna luggage besar...

ini lah rupa beg tu..memang besar sgt..ingatkan boleh share dengan ibu/adik..tapi bile pikir takut overweight terus pakai sendiri
uangnya udah ditukar ya pak


pinky pink
memandangkan ini trip berkumpulan so kena la ikut ape trip cakap...pukul 7 pagi dah kena kumpul kat sri putri sebelum pergi KLIA2..kononnya bas nak datang pukul 7.30..pukul 8 la baru sampai...JANJI MELAYU

Sampai KLIA2 around pukul almost 1 p.m so agak kelam kabut la nak check in beg..settlekan tiket..tak sempat betul aku nak pusing2 KLIA2 ni...sempat masuk Family Mart je la beli air..ada pro and con jugak sebenarnya bile pergi travel bertrip...






lepas 5 bulan..aku dah mula rindu nak tengok view ni balik..ye la aku bukannya macam orang tu tiap2 tahun pergi travel...ada rezeki travel la kan

lagi2 view ni..mahal dan susah nak dapat...



#selfiedulu



lepas landing terus pergi makan..aku pun tak tau la ape nama makanan2 tu sebab dah lapar sangat punya pasal...yang pasti ada rasa tomyam..asam pedas..ikan 3 rasa...

tourist guide tu bagitau perjalanan dari AIRPORT KUALA NAMU sampai ke BANDAR MEDAN amek masa 3 jam...so aku memang takde tangkap gambar ape2 la sebab masa kepala aku sakit dan shawl yang aku pakai buat hal...not a good start ha...


selain tampar pipi sendiri..tangkap gambar juga adalah cara untuk aku sedar yang aku dah sampai Medan...



LEPAS DINNER DAN BELI SIMCARD..TERUS PERGI CHECK IN KAT GRAND KANAYA HOTEL....





aku share bilik dengan adik...btw perlu diingatkan yang aku pergi medan bergrup..so bile dah tetapkan satu bilik 2 orang je kena la ikut..ibu pulak share bilik dengan lagi sorang makcik ni...

Wednesday, August 23, 2017

My Shopping List : June 2017

Aku memang macam ni...benda dah lama baru nak citer...teruk betul..tak la..sebenanrnya ada banyak halangan untuk aku tak update blog ni.halangan utama adalah kemalasan la..yang lain tu kesibukan..ke takde mood an dan segala macam ke...an yang ada..


so sile lupekan ape yang aku merepek..and now let's go back to the topic


padahal sebenarnya story sama je..nak citer barang ape aku beli..barang2 bulan ni hanyalah barang basic semata..cos I don't get a job actually


beli buat bekalan masa depan..last2 sampai ke sudah tak pakai

guna 2 3 kali pastu rosak terus...kabel murah memang macam tu

tak sampai seminggu aku dah beli kabel baru

buku dengan aku memang tak boleh dipisahkan..best citer dye..

aku beli ni untuk kucing aku main...sebab diorang takde mainan

buat halau lipas...tapi efektif ke tak aku pun tak tau

bazir je beli..sebab bile sikat rambut aku lagi keras dari sikat ni

senang bawak bile travel

masih struggle nak menghabiskan buku ni..ada sedih ada kelakar..geram pun ada...




Friday, June 16, 2017

My Shopping List : May 2017

tak banyak yang dibeli...ok tu je


takkan HE je yang boleh beli...aku pun nak jugak.. from HE


long hair must have + loose pants must have...




for hygiene purpose...

Thursday, June 15, 2017

My Shopping List : April 2017

fasa berjimat-cermat sudah bermula selepas fasa travel dan shopping berakhir...so items sekadar penuhi ape yang kurang..


want to collect this baby lips..tak cukup satu ni...from HE...
all of sudden charger laptop pecah dan mula tunjuk2 tanda berbahaya



sampai sekarang belum habis baca buku ni...

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design