Wednesday, November 16, 2011

bila rumate dah tak serasi....

aku tinggal kat asrama since aku darjah tingkatan 4...tapi masa tu satu bilik 8 orang..so, kalau masam muka dengan sorang rumate..ada lagi 6 orang...lagi ramai lagi takde masalah aku rasa...bila aku masuk matrik...satu bilik dah jadi 4 orang pulak...so, sama je..takde masalah sangat..tapi..bila 2 orang je satu bilik...itu payah..kalau ko masam muka dengan rumate...takde sape ko nak rujuk kat bilik tu..jiran2 jugak la kite kena cari...masalah antara rumate ni aku dah nampak dan aku dengar since aku masuk UTM lagi...rasa belum lagi la..Alhamdulilah setakat ni walaupun tahun ni rumate aku cabut lari..haha...takde la..dye saje nak merasa sume kolej2 kat UTM ni..ok la..balik pada masalah rumate...macam2 masalah aku dengar...ok la..lecture pun tak guna ape kata aku list out masalah2 rumate berdasarkan pemerhatian aku...


1. Rumate terlalu berkira..
- adoyai..pening den camni...terlalu berkira maksud nya...dia akan selalu fikir bila rumate dia mintak tolong tak kira la dari segi duit ke..pertolongan ke..dia akan mengira...kalau ada buku 3 lima kat sisi dia..memang penuh la wa cakap lu...lagi satu..rumate jenis macam ni terlalu mengungkit...lagi parah kalau korang bergaduh...sampai ke lubang cacing dia ungkit...dia akan cuba pertahankan yang dia tu paling innocent di mata orang lain....


2. Rumate selfish...
- yang ni aku pun pening pala bila dengar...makan hati je la sape jadi kawan dia...contohnya la...ko buat bising sikit dia akan tegur ko..tapi bila dia buat bising ko tegur dia tak terima...lagi parah..bila dia susah dia cari ko..tapi bila dia senang jangan harap la..dia buang ko gitu je...tu la aku cakap..rumate jenis macam ni memang makan hati je la...


3. Rumate tak mesra...
- ni lagi teruk...senang cerita..bilik tu tempat dia tidur,mandi dengan tukar baju je...hal lain2 sume kat bilik member..yang ni bila dah masuk tahap tak serasi langsung la...nak berbual ke nak tukar2 cerita ke langsung tak timbul..malah lagi teruk bila masing2 hentam sesama sendiri..nasib baik aku tak tengok lagi sesi gaduh besar...tu lagi nasi dah jadi nasi goreng paprik..nyum2...(kelaparan melanda)...


4. Rumate pengotor...
- argh..bala ni bala..lepas ni saya ada seminar tau(dialog hantu kak limah)...ni aku sendiri tak dapat imagine sebab aku tak penah kena..apa cara terbaik nak tegur orang pengotor ni...sebab nak kata pemalas..pemalas tu boleh kata malas belajar..malas makan..malas buat assignment..dan segala macam malas yang ada..ni malas gak..malas nak jaga kebersihan..aq tak taw la nak tegur orang macam ni..sebab kalau tak ditegur kita yang tanggung azab..azab busuk..azab berbau dan segala macam azab yang ada...


5. Rumate tak reti nak berdikari..
- senang cter rumate jenis ni yang over dependence..sume mengharapkan kte..kalau kita tak dapat nak penuhi permintaan dia...dia akan mintak tolong orang lain...kadang2 rumate jenis macam ni buat kita rimas kat dia...sebab semuanya tak reti..ape yang dia reti aku sendiri pun tak tahu...



4 comments:

rybe said...

hahahahah~

dyan said...

apesal?..ko penah kena ke?..

mimie said...

hahaha....terbaikkk....

dyan said...

mimi : yeah..btol kan