Saturday, May 12, 2012

Kehidupan Kat Matrikulasi..

tetiba terpikir nak buat entry pasal life aku kat matrik ni..ini pun traffic naik setiap hari..sah2 la budak2 lepasan spm google sebab nak tahu life kat matrik ni cemane..betul tak betul tak?..


aku dapat tawaran belajar kat matrik tangkak..tempoh satu tahun sains hayat..sains hayat means aku amek biologi..berbeza dengan sains fizikal yang amek fizik..ramai cakap tempoh satu tahun matrik giler sikit..kena extreme rajin sebab sem 1/6 bulan tu banyak topik..bila dah masuk sem 2 dah lain topik pulak...


jujurnya masa mula2 masuk matrik memang amek masa nak adapt dgn life matrik..first time jauh ngan keluarga tu yang payah sikit...

- first thing nak cerita of kos la pasal orientasi...masa orientasi la teramat la penat sebab schedule pack ya amat...nak makan pun tak sempat..tidur pun 4/5 jam je...teringat lagi masa hari pertama masuk matrik boleh pulak malam tu takde api..tengah2 penat nak rehatkan badan kat bilik boleh pulak letrik takde..sabau je la..tapi lepas orientasi dah boleh tarik nafas lega..jus get ready nak mulakan life kat matrik..


- jadual harian pulak...dari isnin sampai jumaat kelas start pukul 8 pagi habis pukul 4 petang...tutorial, kuliah, lab, you name it..rehat pukul 1 sampai pukul 2 just for solat, makan dan short nap..walaupun kadang2 dak2 ni boleh pulak terlajak tidur..letih sangat la tu..habis kelas dalam pukul 4 tu la masa korang nak rehatkan badan, nak makan, nak exercise petang2 sambil cuci mata..oopss...


-after maghrib it's the best time nak study..nak buat tutorial..kalau jenis suka belajar sendiri pun ok but better study group.tapi jgn ramai sgt..tu bukan belajar..bergosip..kalau perempuan la..kalau lelaki tak taw la pulak..entah2 same je..


-sabtu ahad pulak time nak rehat2...biasa la pegi outing..dulu kat matrik lelaki keluar hari lain perempuan keluar hari lain..saje jalan2 beli stok makanan..beli baju ke tudung ke...tangkak kan syurga kain..murah wo..sekarang ni lagi la..bukan takat kfc..pizza hut pun dah ada..mcdonald..entah la ada ke idok..dah lama tak pegi..kalau terlebih rajin plan la dgn member pegi melaka..tapi pagi2 kena pagi..


-stress belajar it's common...kalau otak tu dah tepu..baca ape pun tak masuk..rehat la kejap..kesian otak tu..tgk movie ke..layan youtube ke..tapi dulu rommate aku addict giler dgn korean drama..aku dulu bile stress tgk spontan...pastu sambung blaja balik...




tu je la serba sedikit benda pasal life kat matrik ni..pasal kawan lecturer ke it's depend kat korang macam mana nak bergaul..tapi jgn jadi anti sosial pulak..lagi2 selfish...kalau aku la jumpa orang macam tu kompem dah amek raket skuasy pegi hentak kat dinding..



0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design