Friday, February 4, 2011

kuruskan badan...

bila umur dah makin naik ni kan...selera makan pun ikut naik sama gak..lagi2 masa pms( hal perempuan sje)
masalahnya metabolisme badan pulak turun....
so, memang akan timbul masalah kenaikan berat badan...
tambah2 lagi dgn gaya hidup student yg selalu stress, tidur pun tak tetap (lg2 yg ad prinsip tidur lmbt bgn pun lmbt)...memang tak blh nak ngelak specially ble waktu dateline assignment nak dekat takpun nak exam..gaya hidup waktu tu memang tunggang-terbalik la...nak bersenam jauh sekali...masing2 lg suka kuak lentang tak kira la pagi hujung minggu takpun petang tiap2 hari..alasannya penat sebab kelas satu hari takde gap langsung... atau nak balas dendam tidur sebab sepanjang minggu tak cukup tidur...tau2 je bila timbang berat menjerit sebab berat tetiba naik...mula la berazam nak kuruskan badan....so, ni ad cara nak kuruskan badan..benda yg biasa tp tanpa disiplin, ia takkan berkesan...berat badan naik blh sebabkan masalah dengkur dan utk perempuan masalah menstruation...fakta yg sume  tak ramai org tau...


1. kurangkan makan nasi dgn makanan berlemak....ganti nasi dgn roti...roti terbaik roti gandum penuh...(memang agak mahal tp nak kurus punya pasal kena la berkorban...
2. paling penting...exercise 2/3 kali seminggu selama 20-30 minit...ajak la kwn2 takpun tarik rumate yg kaki tidur tu sekali...biar enjoy...kalo dah liat sesgt buat sit up kat atas katil...at least blh maintain kempis perut...


see..benda biasa kan...ramai mst ckp dlm hati..ala, benda ni biasa je, dah selalu buat..tp cemane selalu tu...bila cuti sem?sebulan sekali?setahun sekali?ataupun dua tahun sekali?..ha, jawab2...


selain 2 cara ni..ad lg cara yg lain...


1. mkn sebelum pkl 7..takpun kalo susah pkl 8 mlm...jgn mkn lepas pkl 10 mlm sebab waktu tu body nak rehat..so, student2 sekalian rajinkan kaki pg kafe lepas maghrib takpun sebelum maghrib..it's better...
2. jgn lupa amik sarapan pg..maybe ad student yg amik tak kisah psl hal ni tp ini tersgt la penting...kalo tak nak mkn pun takpe..tp at least minum la dulu sblm pg kelas..tak la lapar gler tengahari nnt... ad gak yg postpone smpi mlm..itu lg tak bgus...
3. byk minum air kosong....lbh kurang kalo botol mineral saiz 500ml dalam 4 botol..so, dlm 4 botol tu la korang kena minum tiap2 hari...aku dah mula amalkan and it's really good... 


antara byk2 roti gerdenia yg plain..roti ni paling mahal...



0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design