Saturday, April 16, 2011

nasi dah jadi bubur...

aku mula perasan bila satu2 software kat dalam lappy aku mula buat hal..mula2 aku dah tak boleh download video lagi kat google chrome, pastu plak internet explorer last2 dengan lappy aku sekali tak boleh bukak..bila antar kedai..amoi tu cakap ini masalah windows, what we can do is format this lappy (ayat bi ni sendirian berhad, amoi tu tak skipping speaking pun)..pastu aku pun pegi keje...masa kat tempat keje orang dari kedai tu tepon....


pekedai: kak, (wei, aku muda lagi la nak panggil akak) hard disk akak rosak la..kena tukar baru...
aku: ape????kena beli lappy baru.. (sedikit kepekakan melanda)...
pekedai: bukan lappy baru, hard disk baru...akak punya hard disk dah rosak...
aku: boleh tak buat backup kat 'D'?...
pekedai: nanti saya cuba..kalau ape2 hal nanti saya tepon balik..
aku: kalau boleh buat backup tolong la buat ye...


kalau korang perasan, aku memang risau gler kalau ape2 jadi kat bahagian 'D' tu sebab aku memang tak buat backup langsung...kat 'D' tu la aku simpan segala macam lagu dengan video....yang dah lama aku kumpul since aku ada lappy ni..bayangkan benda2 tu hilang sekelip mata je....aku memang mengharap sangat pekedai tu dapat buat backup...malangnya tidak...tipula kalau aku cakap aku boleh terima je bila benda ni berlaku...frust la jugak tapi ape nak buat...nasi dah jadi bubur..duit yang asalnya aku kena bayar rm40 jadi rm155 sebab kena tambah rm115 lagi...  


p/s : kalau sesape tak faham ape yang orang maksudkan 'D' tu ialah kat setiap lappy akan ada hard disk 'C' dan 'D', cuba bukak kat bahagian computer...kalau format data dalam 'C' akan hilang tapi kalau hard disk rosak dengan 'D' sekali dia kacau...so, jangan pikir korang punya lappy tu selamat...


nak lagi jelas, meh tengok ni...


tengok tu, yg asalnya D aku penuh, sekarang dah kosong...



2 comments:

dwaty said...

tak reti sanggat la pasal IT ni... huhuhu... by the way... dah follow kamu...

dyan said...

takpe..nak taw pasal IT ni kena rajin godeh lappy tu..baru taw sume..hehe..anyway thanks ya...