Tuesday, September 20, 2011

tips2 nak tukar RAM...

RAM mainkan peranan yang penting dalam satu2 notebook sebab kelajuan notebook dipengaruhi jugak oleh RAM ni...makin banyak memory kat RAM..makin senang la notebook tu nak proses ape2....laju je..tak la sampai macam sempat bancuh kopi dulu sebab nak tunggu RAM tu habis proses...so, bagi sesape nak upgrade RAM tapi tak taw caranya..meh aku bagitaw cemane caranya...


1. decide dulu nak upgrade RAM sampai bape GB..nak 2GB ke 4GB ke...alang2 tu baik besar terus kan..lagi bagus...


2. kena tahu RAM korang jenis ape..nak taw tgk kat specification yg diletak kat notebook korang..dye ada jenis DDR1/DDR2/DDR3....kalau tak sure angkut la notebook korang pegi kedai tanya pekedai tu...dah sure baru la beli RAM tu...lagi satu, jangan pulak korang beli RAM untuk PC..sebab saiznya lain taw..kang tak pasal2 beli pastu tak boleh masuk..naya oh... 


3. ada yang tanya memory yang kita simpan akan hilang ke kalau kite tukar RAM...jawapannya tak...sebab yang simpan ape2 dalam notebook korang tu itu hard disk bukan RAM...sebab RAM ni cuma simpan sekejap je...cthnya korang taip sumthing..tetiba bateri habis pulak..bila bukak balik...ape yang korang taip tu akan hilang unless korang dah save...


0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design