Sunday, November 6, 2016

Proses Pindah Rumah..

Halo uols..
Dah pindah lebih 6 bulan pindah rumah,..baru sekarang nak mengupdate yek..teruk betui perangai den ni...

since ada masa dan idea ni..marilah saya mengeshare ape yang patut dishare (sile ignore ayat berterabur saya)...

ni entri lama masa mula2 dapat tau yang we will move to a new house..


1. Punca utama berpindah & how the house looks like...

Sebenarnya ada kisah sendiri kenapa kami perlu pindah dari kuarters yang telah dihuni lebih dari 10 tahun..it's true ok..I live that house since my age 13 years old..now my age is 25..so 25-13 = do the math..kalau tak reti..pi amek kalkulator...semuanya bermula apabila ayah tidak dapat sambung kontrak kerja dengan UTM..so bile tiada ape2 related dengan UTM, that means the house does not related too...so bile dapat tau dari awal mula la masing2 gigih mencarik rumah yang ok..yang dalam kawasan skudai jugak..yang selesa..dipendekkan cerita..we find Apartment Melawis ni..dengan kos sewa boleh tahan gak la harganya...but affordable dengan keadaan rumah tu...4 bedrooms, 2 bathroom, 2 living room, 1 kitchen, 1 laundry space, balcony...sangat2 ok...so we agree to it...




2. Proses membersihkan rumah...

aku dengan adik dah setuju dengan bilik pilihan masing2..adik wants smaller room compared to me..I get the bigger one..wuhuu..so kerja pembersihan, cat, wiring..typical process bile dah dapat kunci rumah..what suppose to do kan...






alatan pembersihan is everywhere....

3. Proses pemindahan barang...

Proses ini lah yang most people kalau boleh nak ngelak tapi paling penting..pemindahan barang..bermula dari ko masukkan everything ke dalam kotak lepastu pindah masuk rumah baru...tak tau la berapa trip kereta livina tu kitorang pakai untuk angkut semua barang2 ni..barang2 pulak masing2 tak nak kalah..tu yang..adoii....penat penat...




barang2 yang sedia diangkut untuk bawa ke rumah baru...




barang2 bile semua dah diangkut masuk ke dalam rumah baru...


experience naik lori dari skudai ke kulai untuk ngangkut kabinet dapur..heee...


4. Proses terakhir...

proses untuk keluarkan semua barang2 yang telah dipack dan proses hias-hias kemas2...owh ye..my mum ask me untuk beli set perabot baru sebagai persediaan untuk kahwin nanti..choii kahwin..padahal lambat lagi kau...sebagai anak yang baik kenala ikot...

dapat bilik sendiri....perabot sendiri...first time in life dapat katil queen ni...




tunjuk bilik waktu tengah bersepah is the worst view ever...



Goodbye Old House.....view ni macam mula2 nak masuk rumah ni dulu 12 years ago...



0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design