Saturday, September 8, 2012

face mask, eye mask and nose mask..

sile jangan gelak dengan perkataan nose mask.. (ala gelak je la..tak kisah pun)... selain kite cuci muka dengan cleanser, apply toner dan juga pakai krim muka..kite juga digalakkan pakai face mask kalau nak hasil terbaik..(nak ikut tone boboiboy ke atuk dia ke lantak korang la)..masih ku ingat bile   ada survey camp 3 minggu dan seminggunya kami menghabiskan masa di luar selama 12 jam atau lebih...ape jadi pada muka aku dan budak2 ni??....jadi la muka berbelang zebra..hitam manis lagi kan mengelupas..gara2 masing2 malas nak pakai sunblock...ataupun sunblock yang cuma bertahan beberapa jam sahaja...

jadi bila cuti sem dah berazam nak lembapkan balik muka aku gara2 terlebih kering sampai mengelupas and of course nak putihkan balik muka supaya warna muka yang expose sama dengan warna muka yang terlindung dengan tudung..

ape2 hal kena lembapkan muka dulu..tu yang utama, that's why aku pakai garnier hijau ni..cleanser, toner, & moisture pun aku pakai..selalu pakai mask ni seminggu sekali je la kalau nak jimat kos..jangan pakai hari2 pulak.. - credit to google image

cara pakai
1. keringkan muka dulu
2. pakai mask..
3. biarkan 15-20 minit
4.bilas dengan suam2 sejuk

hasilnya memang lembut giler wa cakap lu











pas kulit dah cukup lembut..masukkan pakai pulak mask yang warna kuning ni untuk putihkan kulit... - credit to google image

cara pakai sama je dengan yang hijau tu tapi yang lainnya bile mask ni dah kering korang boleh tarik gel tu sebab dia mengeras..kirenaya macam mask muka yang kayak hantu bile pakai tapi ni gel..







ok dah cukup untuk muka..cakap pasal eye mask pulak..memang niat di hati dah lama teringin nak pakai eye mask..macam best je pakai..so semalam bile jalan2 ngan member masuk watson terus grab eye mask..murah pun murah..selagi tak ada income sendiri takkan nak beli mahal pulak kan..

ada 2 3 jenis gak..tapi masalah utama mata aku mesti la lebam keliling mata..berkesan ke tidak tak tau la...belum cuba lagi benda ni sebenarnya..beli je... -credit to google image













last but not least.. nose mask atau bahasa melayunya topeng hidung...tujuan utama pakai nose mask sebab nak remove whitehead (bukan kepala putih tapi bintik putih yg ada kat sekitar hidung), blackhead blackmaria sume la...


pernah cuba dulu warna putih...ni nak cuba warna hitam pulak... - credit to google image

cara pakai
1. lembapkan sikit hidung
2. tampal strips
3.biarkan 15-20 minit
4.pastu cabut strips tu

0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design