Saturday, January 25, 2014

Student Tahun Akhir (Part 1)

bile dah melangkah ke tahun akhir ni..benda paling scary nak hadap of course projek sarjana muda...sebab banyak benda akan sering bermain di kepala yang berkaitan projek sarjana muda ni..

Persoalan yang mungkin timbul..
1) ape je la yang nak ditanya panel ni pasal proposal aku?..
2)kena represent tak?...
3) bile proposal dah diterima boleh ke tak buat projek tu?..
4)bile dah kena present final product panel puas hati ke?..
5)dah boleh konvo ke?...

bile soalan ke 5 dijawab ye..maknanya berakhir la life sebagai student degree...lepas tu terpulang sama ada nak sambung master ke..nak kerja ke..nak kawen ke..nak tunang ke...

life sebagai student akhir jugak membuatkan kite nak spend more time dengan kawan2..ye la..lepas ni masing2 dah balik negeri kan...jumpe pun bile ada kawan kawen...itupun kalau jumpe...kalau tak hanya mampu berwassap,berwechat,berkakaotalk,berline you name it...

Perihal Assignment

tak cukup dengan psm...boleh pulak lecturer bagi killer punya assignment..bile dapat assignment tu..persoalan selalu bermain di kepala..

cemane nak buat ni?..

so persoalan tu akan selalu bermain sampai la esoknya nak submit assignment tu baru nak buat...tak pun petang dateline assignment pagi baru buat (benda paling nekad bile dah tahun akhir ni)...gara2 tunggu member settlekan assignment tu baru kite nak tanya...(diri sendiri jugak yang buat benda ni)...moment paling best sepanjang sem 7 ni adalah bile kami beramai-ramai stay 1 malam dekat fakulti siapkan assignment..ada jugak tido pukul 3/4 pagi pastu bangun subuh sambung buat kerja...kepala takkan ringan selagi assignment tu dah dihantar ke ofis lecturer..kalau masih pegang walaupun dah print dah binding..possibility untuk print balik binding balik adalah besar sebab markah...2 3 kali jugak la benda tu jadi kat aku..

ni waktu buat GPS survey..dua hari jugak la berpanas semata-mata nak buat survey ni...

menunggu kerjasama dari satelit yang berada di atas galaksi sana untuk bagi signal..ada feel tak puas hati di situ...

selfie berkumpulan menjadi kemestian...


Perihal PSM

ni satu benda scary mary terry jugak la..dari carik tajuk..pastu carik supervisor..buat proposal...terima kritikan..hal supervisor lak...ada 3 jenis supervisor PSM ni..

1) supervisor kejar student..kalau kena kejar tu..tips dia.. LARIIII...
2)student kejar supervisor..ni kes student rajin..
3)supervisor tak kejar student..student tak kejar supervisor.. ni pandai2 la hidup...

aku dapat supervisor jenis 1..pergh..memang susah..tapi positifnya..dah ada orang push so automatik kite akan buat keje...punya la gebang kat member tiap-tiap malam tido 1 jam 2 jam buat proposal..pada hakikatnya...tido 1 jam 2 jam tu akan terjadi bile esoknya kena jumpa supervisor..baru betul..dah jumpe supervisor tido 10 jam...tapi banyak kali gak la aku berkorban untuk PSM kali ni..paling ingat bile on the way nak pegi mandi-manda wet world tu aku masih bermesej dengan supervisor tanya pasal literature review...betapa komitednya aku pasal PSM ni...*tepuk2diri....

muka tengah cuak tengok ahli se-supervisor tengah disoal siasat macam polis di depan oleh panel...

giliran sendiri tengah present...

ada ruang kerja sendiri di makmal..akan digunakan..berapa kerap tu tak tau la...

Perihal Exam..

final exam kali ni aku membuat kelainan bile study dekat dalam library bagi mengelakkan diri ini dari tergoda dengan bantal & selimut...environment pun lain..kalau kat library tu memang nampak semua student buat kerja so automatik kite nak jugak buat kerja..so perang psikologi memainkan peranan penting di situ...sebelumnya asyik kata nak pergi je tapi tak pergi jugak..so kali ni bile exam pun jatuh pada tahun baru so ianya menjadi azam baru..cett..nak habis study baru nak berazam...mata dah habis kuyu sepanjang minggu exam tu...last assignment dapat disiapkan sehari malam sebelum last paper pada pagi esoknya...

duduk tepi tingkap dengan harapan lebih tenang..sebab orang lalu je dah rasa terganggu..dan ketenanganya membuatkan aku tertidu jap..cett..



itu lah sedikit sebanyak pasal student tahun akhir ni..
tapi ni baru sem 1..
sem 2 belum tau lagi ape jadi...
kalau blog ni masih hidup..in shaa Allah akan ada part 2 pulak...

0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design