Tuesday, September 9, 2014

Tempoh Menganggur...

bile dah waktu antar thesis selesai...the next benda yang kena pikir selain merdeka adalah hantar resume kepada syarikat2 berkenaan sebanyak mana yang boleh dengan harapan sangkut 1/2 permohonan..bile dah dapat kol untuk interview..kena bersedia jawab dengan soalan critical thinking lagi sensitif..kang takut salah jawab merana...memang terus direject la...kalau dalam seminggu tak dapat kol memang ready antar resume kat tempat lain la jawabnya...since bulan puasa pun nak dekat..so masing2 target nak kerja lepas raya...takut tak dapat cuti raya..tapi itu semua rezeki Allah..ada aje yang keje masa bulan puasa..so harapan untuk dapat duit raya tu memang takde la..kau yang kena bagi duit raya kat orang ada la..

untuk aku...bulan puasa keje aku cuma makan tidur makan tidur je...selain tengok movie dan baca novel...orang puasa makin kurus..aq makin tembam...makan kalau sikit takpe la..ni memang repeat makan..dah la baju raya kain lycra...memang sendat wa cakap lu...raya malu dan segan pun ada...tahun ni adik dan ibu sponsor pakaian dan tudung..takpe bu takpe dik..tahun ni je k..tahun depan tahun akak sponsor semua...insyaAllah...tahun ni aku akui tahun baru nak melangkah..so susah tahun ni je..tahun depan mesti dah stable everythin..dah dapat keje...duit pun ada...dah boleh tolong mak ayah..so sini aku nak listkan azam raya aku tahun 2015...

1. beli baju raya untuk ibu adik ayah dan diri sendiri...serik beli on9..nampak cantik bile sampai hampeh..beli on9 dibolehkan untuk membeli pakaian kasual dan juga handbag...

2. masa bulan puasa..make sure bawak family pegi makan tempat2 best..untuk elak marah pelayan kedai..makan ringan2 dulu kat rumah pastu baru kat tempat berkenaan..

3. since dah keje..so kena galas tanggaungjawab memberi duit raya pada sedara mara pulak..in case ada orang bagi duit raya kat kite lagi..terima tanpa menolak lepas tu jelaskan situasi sebenar yang kite bukan budak sekolah lagi.. *tetiba

4. kena buat one day gathering buka puasa bersama kawan2..tak pernah buat so kena buat...nak jumpa kawan2 lama...rindu diorang...

5. new car?..probably not..maybe existing car with new look...

6. in case family nak plan ke perak dan kl like we did before..insyaAllah we can...permudahkan lah urusan..Aminn...

first raya wajib selfie...kalau ada monopod kan bagus...

bukti itteww ni awet muda..gunakan alasan belum keje untuk dapat duit raya...

hari raya kedua hanya berdress..maleh nak berbaju kurung...

so bile dah lepas raya memang kena tanam azam kena bekerja jugak..even part time..pernah mohon kat kedai first lady tapi bile interview tak lepas..nak buat macam mana takde rezeki..rezeki sangkut kat PasarayaKU..jadi sales promoter...enjoy keje situ walaupun penat..mana taknya kena berdiri sampai 12 jam kat kedai..tak leh duduk..nanti supervisor marah.... tapi yang bestnya masa first day keje tu dapat kol untuk phone interview..dengan otak blur lagi perut lapar ntah pape aku jawab soalan2 dia...memang patut tak lepas..esoknya dapat kol lagi dari pulai spring...pelik bin ajaib betul rasa...sekali dah 2 minggu dapat kol dari company swm environment suruh datang interview kat jb..Alhamdulillah lepas..that means tak sampai sebulan pun keje kat pasarayaKU..tak sangka pulak secepat ni kerja dapat... Alhamdulillah...terpaksalah tinggalkan budak2 tecik kat tempat keje tu..nanti akak datang melawat k ye adik2..hehe...

 dah makan solat rehat sebelum masuk balik selfie dulu...
kebetulan hari last keje adalah hari gaji..so bile diajak makan nasi lemak masing2 tak menolak...

itu sedikit sebanyak cerita masa raya dan masa kerja aku....sebenarnya kan..aku nak cerita pasal ape aku buat masa menganggur tapi macam tak menarik je cerita tu..tu yang cerita pasal raya dan kerja menjadi highlight pada entri ni...tapi nak cerita jugak with pictures..'picture can tell thousand words right'...



 always love reading books...
 face mask dan lotion favourite...since kaki kering aritu terpaksalah beli lotion
dapat sampel kalau tak pakai rugi..so ape kata try pakai....


0 comments:

 

Dyan Template by Ipietoon Cute Blog Design